Στον ΚαμβάCanvas in EnglishΚατεβάστε προγράμματα της Lyhnosoft CorporationΕπιστημονικές και διαδικτυακές έρευνες υγείαςΚαταγραφές διατροφικών πληροφοριών από καθημερινά προϊόνταΑγορά κατασκευών οικονομίας της Lyhnosoft Corporation

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αυγό ή Αβγό;

Διαδικτυακή έρευνα πάνω στην πιο στοιχειώδη και περιβαλλοντικά φιλική τροφή του ανθρώπου.

Το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο και φθηνό. Είναι η πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες τροφή.

Αυτό γιατί προορίζεται για την αναπαραγωγή δηλαδή περικλείει τις ουσίες που χρειάζεται το έμβρυο μέχρι την εκκόλαψη.

Το αυγό αποτελείται:

          · από το κέλυφος
                    Ανόργανες ουσίες = 94,5%
                    Νερό = 1,5%
                    Κολλαγόνο (οργανική ουσία) = 4%
                    Περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα

          · από το λεύκωμα ή ασπράδι
                    Νερό = 85-90%
                    Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) = 12%
                    Λίπος = 0,25%
                    Τέφρα = 0,6%
                    Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) = 0,7%
                    Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

          · από τον κρόκο
                    Νερό = 45-51%
                    Πρωτεΐνες = 16-17%
                    Λίπος = 31-36%%
                    Τέφρα = 1,3%
                    Υδατάνθρακες = 0,2-1,1%
     Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)
     Το αυγό είναι εύπεπτο όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός (μελάτο). Ενώ είναι δύσπεπτο όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.

     Το αβγό είναι καλή πηγή σιδήρου και, όπως υποστηρίζουν καθηγητές της παιδιατρικής και της προληπτικής ιατρικής, διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Αντίθετα, μαθητές με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης.

Επίσης, το αβγό είναι καλή πηγή:
  • λεκιθίνης, η οποία βοηθά στις πνευματικές λειτουργίες. 
  • χολίνης, η οποία ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης. 
  • πρωτεΐνης, η οποία χαρίζει στον οργανισμό ενέργεια και τον κρατά σε εγρήγορση. 




Από ποια ηλικία πρέπει να τρώνε τα παιδιά αβγά και πόσα την εβδομάδα; 
     Στο 2ο εξάμηνο της ζωής του παιδιού, ξεκινάει η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Η προσθήκη στερεών τροφών στην ηλικία αυτή είναι δυνατή, γιατί έχει ωριμάσει το πεπτικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει τις τροφές αυτές. Παράλληλα έχει ωριμάσει και το νευρικό σύστημα, ώστε να μπορεί το βρέφος να μασάει και να καταπίνει τροφές που δεν είναι υγρές.
     Οπωσδήποτε, κάθε νέο τρόφιμο εισάγεται σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και πάντα σε μικρές ποσότητες. Ο κρόκος του αβγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες, ενώ το ασπράδι μετά τον πρώτο χρόνο. Στην αρχή δίνουμε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι. 

      Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αβγό κάθε 2 με 3 ημέρες (δηλαδή 2-3 την εβδομάδα), σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αβγό την ημέρα. Προσοχή, δεν πρέπει να δοθεί στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, διότι η καθημερινή κατανάλωση αβγού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.

Ένας ενήλικας υπολογίζεται ότι πρέπει να παίρνει μέχρι 500 mg χοληστερίνη.
Ένα αυγό περιέχει 200 mg περίπου χοληστερίνη.
Επομένως 2 αυγά την ημέρα μπορούμε να τρώμε μόνο εφόσον δεν τρώμε άλλη τροφή που να περιέχει χοληστερίνη (κρέας παχύ, βούτυρο, τυρί, γάλα κλπ).
Όταν υπάρχει έστω και η τάση για υπερχοληστεριναιμία, τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται τελείως. 

Τα θρεπτικά συστατικά του αβγού! 
     Το αβγό είναι η πιο ολοκληρωμένη τροφή που μας χαρίζει η φύση, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80), προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Συγκεκριμένα:

  • Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που το καθιστά πολύ σημαντικό τρόφιμο για την παιδική διατροφή, καθώς οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα. 
  • Τα αβγά αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυαστεί με ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C. Για το λόγο αυτόν καλό είναι, μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, να δίνετε στο παιδί και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή ένα φρούτο ή λαχανικό για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. 
  • Ένα αβγό περιέχει μόλις 5 γραμμάρια λίπους (όσο έχει μία μπουκιά κόκκινου κρέατος) και βέβαια αυτό εμπεριέχεται στον κρόκο του αβγού. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι ιδανική σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. 
  • Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα του αβγού σε βιταμίνες. Ο κρόκος περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Ε, ενώ σε όλο το αβγό βρίσκονται οι βιταμίνες της ομάδας Β (συμπεριλαμβανομένης της Β12, πολύτιμης βιταμίνης για το νευρικό σύστημα) αλλά και φυλλικό οξύ. Ακόμα περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο. 
  • Τέλος, το αβγό περιέχει σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης. Ο κρόκος του περιέχει 175-220mg χοληστερόλης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300mg.

Αβγά –από την κοιλιά της μαμάς– για καλύτερη μνήμη! 
     Τα αβγά, όπως ήδη αναφέραμε, είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια το βρέφος να γεννιέται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα το συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή του. Επιπλέον, η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου. Ακόμη, τα αβγά είναι αξιόλογη πηγή βιταμίνης Β12, η οποία συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου αποτρέποντας την εγκεφαλική συρρίκνωση (εγκεφαλική ατροφία). Η ατροφία ευθύνεται για την απώλεια μνήμης και τη μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, ενώ επίσης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η αλήθεια για τη χοληστερόλη
     Πρόσφατο συνέδριο για τη σχέση διατροφής και υγείας, που διοργανώθηκε από το Royal School of Medicine (RSM), ασχολήθηκε με τους μύθους και την πραγματικότητα ως προς τη θεώρηση της χοληστερόλης ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη που λαμβάνεται από την τροφή δεν είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

     Αν κάποιος έχει κανονικά επίπεδα χοληστερόλης και λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον αριθμό των αυγών που θα καταναλώσει.

     Είναι πλέον γνωστό ότι τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στη διατροφή μας έχουν περισσότερο αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα απ' ό,τι η χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω άλλων τροφών. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να τρώει ένα αυγό την ημέρα σε συνδυασμό με διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χωρίς αυτό να έχει αρνητική επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

     Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τη συνιστώμενη ποσότητα καταναλισκομένων από τρία αυγά ανά εβδομάδα σε ένα αβγό ανά ημέρα.
Πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας 
     Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος. 

Τα αυγά διατηρούνται: 
► στην ψύξη για να εμποδιστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών (σε -2ο C). Κατά την απόψυξη τους πρέπει να μένουν 24 ώρες σε 8ο C για να μη συσσωρεύεται υγρασία στο κέλυφος και να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.

► στην κατάψυξη: χωρίς το κέλυφος, διότι προκαλείται το σπάσιμό τους. Δεν πρέπει να μένουν στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα διότι κατά την απόψυξη μετατρέπονται σε ζελατινώδη μάζα.
Ποιο αβγό να διαλέξω; 
Ελευθέρας βοσκής: Η γεύση των παιδικών σας χρόνων 
Αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται με το σύστημα ελεύθερης βοσκής και όχι σε κλωβοστοιχίες. Είναι αυγά νόστιμα με ζωηρόχρωμο κρόκο και πλούσια γεύση. Για όλη την οικογένεια. 

Βιολογικής γεωργίας: Με σεβασμό στην φύση και στον άνθρωπο 
Είναι τα αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. Η εκτροφή των ζώων αποτελείται από βιολογικές φυτικές τροφές όπως καλαμπόκι και σόγια, χωρίς επιβάρυνση του οικοσυστήματος με χρήση χημικών λιπασμάτων ή αυξητικών ορμονών. Τα αυγά αυτά φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης και ελέγχου.
Αυγά Columbus: Έχετε πρόβλημα χοληστερίνης? 
Είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη μέχρι και 20% χάρη στην ισορροπία Ωμέγα λιπαρών. Αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται αποκλειστικά με τροφές φυσικής - φυτικής προέλευσης σαν και αυτές που βρίσκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ένα αυγό με απόλυτη ισορροπία Ωμέγα λιπαρών, που θεωρείται ο καλύτερος φίλος της υγείας μας. Για όλη την οικογένεια και για όσους προσέχουν την διατροφή τους. 

Αυγά ωμέγα 3: Ένα αυγό με υψηλή θρεπτική αξία 
Αυγά που γεννώνται από κότες που διατρέφονται με ειδικό σιτηρέσιο έτσι που να εμπλουτίζονται σε χρήσιμες για την υγεία του ανθρώπου ουσίες, όπως π.χ. Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, καροτένια, Ιώδιο, αντιοξειδωτικές ουσίες, κτλ. Ενδείκνυται για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και για τον ενήλικα με αυξημένο πρόγραμμα μυϊκής άσκησης. 

Αυγά Baby eggs: Θέλετε ένα θρεπτικό αυγό για το «μωρό» σας? 
Αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται με ειδικό σιτηρέσιο για την ενίσχυσή του σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συνδυάζουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, σίδηρο, βιταμίνες Α, D, E, B και αυξημένο ασβέστιο απαραίτητο για τον παιδικό οργανισμό. 

Αυγά Φρέσκα: Για να επιδείξετε την μαγειρική σας τέχνη 
Αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται με επιλεγμένες τροφές καλαμποκιού, σόγιας, δημητριακά και σιτηρά. Δεν έχετε παρά να διαλέξετε συσκευασία εξάδας ή δεκάδας και μεγέθους Small (για κάθε χρήση), Medium (ενδείκνυνται για βραστό αυγό), Large (για μαγειρική και τηγανητό). 

Αυγά extra φρέσκα: Θέλετε ένα πιο φρέσκο από το φρέσκο ?? 
Αυγά που γεννώνται από κότες που εκτρέφονται με επιλεγμένες τροφές όπως καλαμπόκι, σόγια, δημητριακά και σιτηρά. Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, φθάνουν σ’ εσάς μέσα σε 24 ώρες. Η φρεσκάδα τους διασφαλίζεται από τις 3 αναγραφόμενες στην συσκευασία:
                          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ : 1. γέννησης, 2.extra φρέσκα, 3. ανάλωσης.


Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος
kon_lyh@yahoo.com


Νέα δεδομένα (14 Μαϊου 2012) - iatronet.gr
Το αυγό στο πρωινό αυξάνει τον κορεσμό

Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα αυγό, μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση της όρεξης, σε σχέση με τα δημητριακά, υποδεικνύει νέα έρευνα. 


Σε μικρή έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν αυγά στο πρωινό τους χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να αρχίσουν να πεινάνε σε σχέση με όσους κατανάλωσαν ένα μπολ δημητριακά.

Επιστήμονες υποπτεύονται ότι η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερη στο να οδηγεί σε κορεσμό για μακρύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες του σιταριού.

Για ανθρώπους που ελπίζουν να χάσουν λίγα κιλά, η αλλαγή του είδους της πρωτεΐνης στη διατροφή, παρά η ποσότητά της είναι μια ιδέα που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει περισσότερη έρευνα ως στρατηγική απώλειας βάρους.

Ο ερευνητής Nikhil Dhurandhar, του Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, δηλώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι οι διατροφές με υψηλότερες πρωτεΐνες μπορεί ενδεχομένως να ενισχύουν τον κορεσμό, οδηγώντας σε καλύτερη υπακοή και επιτυχία στη δίαιτα.

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 70 θερμίδες και περιέχει περίπου 6 γραμμάτια πρωτεΐνης, 5 λιπαρών και 186 χοληστερίνης.

Η έρευνα παρουσιάζεται σε συνέδριο του European Congress on Obesity στη Λυών.

Ερευνητές παρακολούθησαν 20 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους και τους χορήγησαν είτε πρωινό με αυγά είτε με κρύα δημητριακά για μια εβδομάδα. Αν και τα πρωινά πρόσφεραν διαφορετικές τροφές πρωτεΐνης ήταν ταιριαστά όσον αφορά τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά.

Δεν είναι σαφές πώς προετοιμάστηκαν τα αυγά, πόσα σερβιρίστηκαν ή ποιες άλλες τροφές περιλήφθησαν στο πρωινό.

Την πρώτη και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας που διήρκεσε η εξέταση οι συμμετέχοντες έφαγαν από μπουφέ για μεσημεριανό γεύμα. Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο πεινασμένοι ή χορτάτοι ένιωθαν πριν και μετά το πρωινό και το μεσημεριανό και κατέγραψαν πόσες θερμίδες κατανάλωσαν στο μπουφέ. Έλαβαν δείγματα αίματος για να καθορίσουν τα επίπεδα των ορμονών γρελίνης και PYY3-36.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν διάλειμμα 2 εβδομάδων από την έρευνα, που ακολουθήθηκε από δεύτερη εβδομάδα εξέτασης, κατά την οποία έλαβαν την άλλη τροφή που δεν είχαν λάβει την πρώτη εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αυγά στο πρωινό αισθάνονταν περισσότερο κορεσμό πριν το μεσημεριανό γεύμα και επίσης κατανάλωσαν λιγότερη τροφή από το μπουφέ σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Όσοι κατανάλωναν αυγά επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα γρελίνης και υψηλότερα επίπεδα PYY3-36 κατά τη διάρκεια 3 ωρών μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Αυτό υποδεικνύει ότι αισθάνονταν λιγότερη πείνα και μεγαλύτερη ικανοποίηση μεταξύ των γευμάτων.

Τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

2 σχόλια:

Σχόλια αναγνωστών

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα πολυδιαβασμένα