Στον ΚαμβάCanvas in EnglishΚατεβάστε προγράμματα της Lyhnosoft CorporationΕπιστημονικές και διαδικτυακές έρευνες υγείαςΚαταγραφές διατροφικών πληροφοριών από καθημερινά προϊόνταΑγορά κατασκευών οικονομίας της Lyhnosoft Corporation

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Πώς μετράμε τον σφυγμό κάποιου αν δέν έχουμε πιεσόμετρο.

Πώς μετράμε τον σφυγμό κάποιου αν δέν έχουμε πιεσόμετρο. Σίγουρα δέν μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας ένα πιεσόμετρο για να μετρήσουμε την πίεση κάποιου που δέν αισθάνεται καλά. Μπορούμε όμως να το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να έχουμε μια ένδειξη για την πίεση.

Μπορούμε να τον μετρήσουμε είτε στο εσωτερικό του καρπού, είτε στον λαιμό, είτε στο εσωτερικό του βραχίονα.

Στο εσωτερικό του καρπού :
- Ακουμπήστε ενωμένα το δείκτη και το μέσο στην εσωτερική πλευρά του καρπού.
- Στην πτυχή που σχηματίζεται στη βάση του αντίχειρα, θα εντοπίσετε ένα κόκαλο. Από εκεί, σύρετε τα δύο σας δάχτυλα προς την εσωτερική πλευρά του καρπού. Σταματήστε λίγο πριν φτάσετε σε μια δέσμη από τένοντες που κατευθύνονται προς τον πήχη.
- Αφού εντοπίσετε το σωστό σημείο, εφαρμόστε σταθερή, μέτριας έντασης πίεση. Εφαρμόστε τόση πίεση, όση χρειάζεται ώστε να αντιληφθείτε το σφυγμό.
Δεν πρέπει να πιέσετε πιο δυνατά από όσο χρειάζεται, γιατί μπορεί να χαθεί η αίσθηση του σφυγμού.
- Εφόσον αντιλαμβάνεστε το σφυγμό, πάρτε το ρολόι και μετρήστε πόσες σφύξεις αντιστοιχούν σε ένα λεπτό.

Στο λαιμό :
- Τοποθετήστε δύο σας δάχτυλα στο «μήλο του Aδάμ» και σύρετέ τα στο πλάι, μέχρι το φυσικό αυλάκι που σχηματίζεται ανάμεσα στο λάρυγγα και τους μυς του λαιμού. Στο σημείο αυτό ο σφυγμός είναι πιο έντονος, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νεαρούς ενηλίκους.

Στο εσωτερικό του βραχίονα :
- Τοποθετήστε τα δύο ενωμένα δάχτυλά σας στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου. Δοκιμάστε να ψηλαφίσετε στη μέση της απόστασης που χωρίζει τον ώμο από τον αγκώνα, ανάμεσα στους μυς που βρίσκονται δίπλα στο ποντίκι.
- Μόλις αντιληφθείτε το σφυγμό, αρχίστε να τον μετράτε με τη βοήθεια του ρολογιού.

Φυσιολογικοί σφιγμοί είναι 60-90 ανά λεπτό.

Από την στιγμή που νοιώσετε τον σφυγμό αρχίζει η μέτρηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού. Άλλοι μετρούν για 10” και το νούμερο που προκύπτει το πολλαπλασιάζουν επί το 6. Άλλοι πάλι μετρούν για 15” δευτερόλεπτα και το νούμερο που προκύπτει το πολλαπλασιάζουν επί το 4.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, ο ασφαλέστερος και γρηγορότερος τρόπος για την μέτρηση των καρδιακών σφυγμών κατά την άσκηση είναι η μέτρηση στα 6” και στο αποτέλεσμα να προστεθεί ένα μηδέν, π.χ. 12=120 σφυγμοί ανά λεπτό. Το μέτρημα των σφυγμών πρέπει πάντα να αρχίζει με «μηδέν-ένα-δύο-τρία κ.λ.π» και όχι από το ένα για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα λάθους κατά την μέτρηση. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται 5” μετά την άσκηση και χωρίς ο ασκούμενος να σταματήσει απότομα την κίνηση.

Mε τι ρυθμό χτυπά η καρδιά μας;
H καρδιά κάθε ανθρώπου μπορεί να χτυπά με διαφορετικό ρυθμό. Άλλος μπορεί να έχει 60 παλμούς, άλλος 70, άλλος 85 και όλες αυτές οι αποκλίσεις να είναι μέσα στο φυσιολογικό. Πιο έντονες αποκλίσεις, όμως, ίσως κρύβουν κάποιο παθολογικό αίτιο. Για παράδειγμα, αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, μπορεί η καρδιά σας να δίνει 120 παλμούς το λεπτό, ενώ αν έχετε υποθυρεοειδισμό μπορεί να δίνει μόνο 40. Ένας άνθρωπος με κολποκοιλιακό αποκλεισμό -ένα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς- μπορεί να έχει 35-40 παλμούς. Aπό την άλλη μεριά, ένας αθλητής μπορεί να έχει σε κατάσταση ηρεμίας 35-40 παλμούς, χωρίς βέβαια αυτό να είναι παθολογικό. Kαι αν οι πολλοί αριθμοί έκαναν την καρδιά σας να χτυπά τρελά, ηρεμήστε και μετρήστε τους σφυγμούς σας. Tο πιθανότερο είναι πως θα κυμαίνονται από 55-60 έως 90 σφυγμούς το λεπτό, όσο ακριβώς είναι το φυσιολογικό πλαίσιο.

Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που φυσιολογικά ξεπερνούν τους 80-90 σφυγμούς το λεπτό. Για να πείτε, ωστόσο, πως ανήκετε σε αυτούς, οι γιατροί συστήνουν να αποκλείσετε πρώτα τα παθολογικά αίτια. Aντίθετα, αν οι σφυγμοί σας ξεπερνούν σε αλλεπάλληλες μετρήσεις τους 100 -δηλαδή αν τους έχετε μετρήσει σε αυτό τον αριθμό για 2-3 συνεχόμενες μέρες-, είναι απαραίτητο να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ώστε να κάνετε ορισμένες εξετάσεις.

Από τι εξαρτάται ο ρυθμός της;
O βασικός παράγοντας που ρυθμίζει το ρυθμό της λειτουργίας της καρδιάς είναι η κατάσταση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του τμήματος του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τη λειτουργία των σπλάχνων. Tο αυτόνομο νευρικό σύστημα επηρεάζεται από διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις, τη γενικότερη φυσική κατάσταση, αλλά και από την κατάσταση που βρίσκεστε τη στιγμή που μετράτε τους σφυγμούς σας. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό φυσιολογικό σφυγμό. Tο συναίσθημα και η φυσική δραστηριότητα επηρεάζουν, επίσης, αυτή την ισορροπία και γι’ αυτό μεταβάλλονται οι παλμοί της καρδιάς του ίδιου ανθρώπου σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του. Aς μην ξεχνάμε πως το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να βοηθά την καρδιά να λειτουργεί κατάλληλα για κάθε περίσταση. Aν, για παράδειγμα, τρέξετε, πρέπει να αυξηθεί η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος για να συσπάσει εντονότερα και πιο γρήγορα την καρδιά, ώστε να μεταφερθεί περισσότερο αίμα και οξυγόνο στους μυς που το χρειάζονται. Έτσι, αν μετρήσετε εκείνη τη στιγμή τους σφυγμούς σας, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, μπορεί να τους βρείτε πολύ ανεβασμένους σε σχέση με το φυσιολογικό.

Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος
Πηγές:

8 σχόλια:

  1. Kosta efxaristw...to eixa anagki...panta tetoia megale..kali sinexeia!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωσταντίνε είναι πάρα πολύ χρήσιμη σε αυτή την ιστοσελίδα σου..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. egw paidia exw 78 palmous se hremh katastasH!!na anisixw????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είμαι 28 χρόνων και έχω συνεχεία 126 παλμούς τι να κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mpravosas paidia poli kala kanete kai mas dinete na katalavoume diafora me tin arithmies eyxaristw.///

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια αναγνωστών

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα πολυδιαβασμένα